Home Podium Politiek Religie Hindoeisme Islam Suriname India Liefde Jongeren
Literair Poezie Zeepkist Gastenboek Links Disclaimer Contact

Kritisch Podium Dewanand

Islam

Deel 2. Spiritualiteit van de hoofddoek

Offeraar    Dewanand
Offercode   wfor1234
Offerdatum   maandag 22 oktober 2007

Go to previous Epage ... Go to next Epage


Deel 2 van deze serie bestaat alleen uit 4 citaten over de hoofddoek.
Eerst plaats ik enkele citaten over de hoofddoek uit diverse websites.

Citaat 1, weblog ahamdoellilah, In naam van Allah de Barmhartige en Genadevolle

Een citaat uit een islamitische weblog over de hoofddoek.

(begin citaat weblog ahamdoellilah, In naam van Allah de Barmhartige en Genadevolle. Publicatiedatum tekst 26 augustus 2005

Is het niet dragen van een hijaab een grote zonde?
Alle lof zij Allah en vrede en zegeningen zij met Zijn Boodschapper.
Het vertonen van haar aantrekkelijkheden door de vrouw en het zich niet houden aan de correcte Islamitische kledingvoorschriften, waaronder het dragen van de hidjaab, staat voor ongehoorzaamheid aan de Bevelen van Allah, Die zegt (interpretatie van de betekenis):

"O Profeet, zeg tot jouw echtgenoten en tot jouw dochters en tot de vrouwen van de gelovigen dat zij hun overkleden over zich heen laten hangen. Op die manier is het gemakkelijker om hen te herkennen en worden zij niet lastig gevallen. En Allah is Vergevingsgezind, Meest Barmhartig." (Soerat al-Ahzaab: 59)
"En zeg tegen de gelovige vrouwen, dat zij hun ogen neerslaan en hun kuisheid bewaken, behalve wat daarvan zichtbaar is. En zij moeten hun Khimaar (een kledingstuk waarmee de vrouw haar hoofd, hals, nek en oren mee bedekt) over hun Djayb (opening van de kraag) dragen." (Soerat an-Noer: 31)

"En blijft in jullie huizen en vertoont jullie aantrekkelijkheden niet zoals in de vroegere tijd van de onwetendheid werd gedaan." (Soerat al-Ahzaab: 33)

Er bestaat geen twijfel over dat het niet dragen van de hidjaab behoort tot de grote zonden omdat de Profeet (vrede zij met hem) in de volgende overlevering waarschuwt voor een strenge bestraffing voor de vrouwen die hun aantrekkelijkheden openlijk tonen, hij (vrede zij met hem) zei: "Twee groepen inwoners van het Vuur heb ik (in mijn tijd nog) niet gezien: ,,Een volk met zwepen, als de staarten van de koeien, waarmee zij de mensen slaan. En vrouwen die gekleed doch naakt zijn. Heupwiegend en anderen hiertoe (ook) brengend. Hun hoofden zijn als de bulten van wiegende kamelen. Zij zullen het Paradijs niet binnentreden en zij zullen haar geur niet ruiken ook al is haar geur, waarlijk, van zo en zo een afstand te ruiken." (Moeslim)
(einde citaat)

Bron url

 • http://ahamdoellilah.web-log.nl/ahamdoellilah/2005/08/is_het_niet_dra.html
 • http://ahamdoellilah.web-log.nl
 • Citaat 2, reactie bezoekster op http://ahamdoellilah.web-log.nl
  Hier een reactie op deze weblog van een bezoekster:

  Geplaatst door: yasmina | 1 oktober 2005 om 18:43

  Asalamoe wa3alaikoem warahmutAllah wa barakatoehoe,
  Afgelopen week in NMO aflevering over moslims in NL. Een bevestiging van een bekende egyptische Imaam die zei ; Het is moelijk om een hoofddoek te dragen in NL. We leven hier, en houden ons zeker vast aan ons geloof. Maar een hoofddoek dragen in de tijd dat je studeert en net een baan wil krijgen, dus je carriere net van de grond wil krijgen, gaat wat moelijker. Vandaar dat ik persoonlijk heb besloten er een te dragen wanneer ik er een kan dragen. Voor de rest ben ik een goede moslima, en ben alle regels trouw.

  aleikoem asalaam,
  Een trotse moslim

  Citaat 3, Hollands meisje verklaart over hoofddoek

  Hier een citaat uit een verklaring van een Hollands meisje die besloot om een hoofddoek te dragen. Uit de forum topic, Mijn bekering.

  Ik merk toch wel dat mensen nu op een hele andere manier met mij praten. Ik ben niet 'die met grote borsten' of iets dergelijks, maar 'die ene die zo goed in filosofie is' of 'die ene die zoveel weet over dat onderwerp' . Snap je? Ik word veel eerder beoordeeld op mijn kennis, mijn innerlijk. De hoofddoek geeft mij zoveel vrijheid. Ipv het vooroordeel dom blondje komt wel domme Fatima, maar als mensen met me praten, zien dat ik in 5 VWO zit, respecteren ze me eerder. Het is een soort.. 1000 in 1. Niet alleen word ik minder (nouja, niet eig) meer lastig gevallen door mannen. Het zorgt dat ik herkent word als Moslima (zodat mensen niet vragen 'wil je een biertje' of rare taal tegen me uitslaan). En nog veel en veel meer dingen.

  Bron url
  Forum eo

 • http://www.eo.nl/forum/forum.php/list_messages/485/1
 • http://www.eo.nl
 • Citaat 4, Hoofddoek versus blote buik

  Hier een mooi citaat uit een website over de hoofddoek

  HOOFDDOEK VERSUS BLOTE BUIK

  Het is al langer aan de gang; mogelijk wordt dit de laatste week wel iets meer benadrukt door de commotie rondom de cartoons, maar het lijkt wel een "must" om dagelijks in dagbladen drie of meerdere artikelen te plaatsen die betrekking hebben op de Turkse of Marokkaanse cultuur. Ook weekbladen doen hier ijverig aan mee en zo las ik de afgelopen dagen een artikel over de beweegredenen van van moslima om een hoofddoek te dragen.

  Hier in het noorden kom ik weinig hoofddoekdragende vrouwen en meisjes tegen, ik moet er dan ook echt aan wennen. Maar dat moet ik ook als ik meisjes zie die vooral in de zomer, maar ook nu nog met blote buiken diepe decollete's en hele korte rokken, erg schaars gekleed zijn. Het zijn twee uitersten en ik zet ze met opzet even tegenover elkaar.

  Uit de interviews met de moslima blijkt, dat veel moslima zich beschermd voelen door het dragen van een hoofddoek. Een hoofddoek zou meer zelfrespect geven en daarnaast krijgen de meisjes meer respect van de Marokkaanse jongens. Toch bestaat de angst dat sommige meisjes niet om deze reden een hoofddoek gaan dragen maar meer omdat het een trend aan het worden is.

  Ik vraag mij af, hoe ik het zou vinden als het dragen van een hoofddoek inderdaad een trend zou gaan worden. Misschien wordt het dragen van een hoofddoek door moslima wel steeds populairder om op die manier te laten zien dat zij afstand nemen van de kleding die, nu nogal eens op het randje van wat wel en wat net niet meer kan, balanceert. Om zo op een eigen gepaste wijze toch bezig te kunnen zijn met mode, want hoofddoeken zijn er zo las ik in vele soorten, merken, maten en prijsklassen.

  Ik hoop niet dat deze trend zich voortzet bij de Nederlandse meisjes. Ik zou er heus wel aan wennen maar net als blote buiken, het heeft niet mijn voorkeur. Wel is er stiekum een beetje hoop, dat dit een klein beetje een tegenbeweging in deze blootcultuur doet ontstaan en dat daardoor het hele uitdagende bloot wat naar de achtergrond zal verdwijnen. Blote buiken, diepe decollete's, een overdaad aan ontblote bovenbenen, ach het is er, maar echt mooi vind ik het niet. Dat geldt ook voor de hoofddoek, zo langzamerhand wen ik er aan, maar persoonlijk zie ik liever een open gezicht omlijst door haar.

  Bron url

 • http://hanscke.b-cool.nl/archives/archive_2006-m02.php
 • Tot zover deze citaten. In deel 3 zal ik verder gaan met mijn onderzoek en de probleemstelling formuleren.

  Disclaimer Dewanand
  Deze tekst met offercode wfor1234 is een zuiver offer van kennis aan Altecrea en is ongenaakbaar, waardoor er geen rechten of verplichtingen aan ontleend kunnen worden, omdat het nu hetzelfde is als prasad en heilig is.

  ***

  Go to previous Epage ... Go to next Epage

  Links serie:
  1. Deel 3. Spiritualiteit van de hoofddoek
  2. Deel 2. Spiritualiteit van de hoofddoek
  3. Deel 1. Spiritualiteit van de hoofddoek
  4. KLEDING EN HOOFDDOEK; DE SCHAAMTE VOORBIJ? Zehra Özkaya

  Home Podium Politiek Religie Hindoeisme Islam Suriname India Liefde Jongeren
  Literair Poezie Zeepkist Gastenboek Links Disclaimer Contact

  Kritisch Podium Dewanand

  Islam
  Alle rechten voorbehouden; All rights reserved