Home Podium Politiek Religie Hindoeisme Islam Suriname India Liefde Jongeren
Literair Poezie Zeepkist Gastenboek Links Disclaimer Contact

Kritisch Podium Dewanand

Literair

WEBpublication BOOK WART0222 / EPAGE 92 of 103

Moord op de vrijheid van het oervolk

Was het verbod van de NVP/CP'86 terecht en heeft de AEL bestaansrecht?

14.6. Over de Nation of Islam


Our Freedom is our natural right

Offeraar (auteur)  Mr. drs. J.J. v.d. Gulik
Offercode      wart0222
Offerdatum     vrijdag 9 november 2007

Go to previous Epage ... Go to next Epage
 • Go to Inhoudsopgave: Moord op de vrijheid van het oervolk
 • De Nation of Islam werd in het midden van de jaren dertig opgericht door Wallace D. Fard. Fard werd geïnspireerd door Booker T. Washington en Marcus Garvey, die in de jaren daarvoor de onafhankelijkheid van zwarte Amerikanen hadden geëist. De ideologie van Fard was een samenraapsel van zwart nationalisme en een eigenzinnige interpretatie van de islam. Fard verkondigde dat de natuur van God antropomorf was en geloofde niet in het hiernamaals; de hemel was een verzinsel van blanke slavendrijvers.

  Volgens Fard waren blanken duivels die moesten worden vernietigd. Ze waren zesduizend jaar geleden per ongeluk uitgevonden door Yakub, een gek geworden wetenschapper, een zwarte versie van Frankenstein. Het zwarte ras was de verloren stam van Shabbaz en vertoefde reeds lang voor Adam op de planeet.

  Fard werd in de late jaren vijftig opgevolgd door Elijah Muhammad. Muhammad noemde zichzelf de profeet van Allah en pleitte voor een traditionele, soennitische islam. Het Moslim Program van Elijah Muhammad eiste volledige vrijheid en gelijke rechten voor zwarte Amerikanen. De nazaten van slaven moesten bovendien een eigen staat of territorium krijgen en 25 jaar lang financieel gesteund worden door de Amerikaanse regering. Muhammad geloofde niet dat zwarten na vierhonderd jaar onderdrukking nog met blanken konden samenleven.

  Met de opkomst van Malcolm X in de jaren vijftig groeide de Nation naar 40.000 aanhangers. Na de moord op Malcolm X en de dood van Elijah Muhammad in 1975 viel de beweging uiteen in talloze splintergroeperingen. De opvolger van Elijah, zijn zoon Wallace, leidde een teruggetrokken leven. Aan de crisis kwam een einde toen in 1978 Louis Farrakhan de macht in handen kreeg. Net als zijn voorganger Elijah Muhammad streeft Louis Farrakhan naar een onafhankelijke, zwarte Amerikaanse staat. Hij eist herstelbetalingen van de Amerikaanse regering vanwege de slavernij en de onderdrukking. Farrakhan nam het driejarenplan van Elijah Muhammad over, dat voorziet in een planning om zwarten economisch onafhankelijk en zelfvoorzienend te laten worden'
  (Zie noot 137* Amerongen, A., van (1997). De getto-god, De Groene Amsterdammer, 7 mei 1997.).

  De basis van de Nation of Islam is racistisch en sterk op segregatie gericht. De Nation of Islam wil met de rug naar de blanken gaan staan en wil een eigen staat. Een totalitaire groepering met een racistische denkwereld als de NVU kon volgens het Europese Hof geen bescherming ontlenen aan het EVRM (zie hoofdstuk 4).

  Jahjah zelf ontkent echter een racist te zijn, Zo gaf hij als antwoord tijdens een interview op de vraag

  'U heeft een boek in de kast over Malcolm X. Is hij uw voorbeeld?' 'Ja meer dan Louis Farrakhan van de Nation of Islam. Want die zegt: 'The white man is the devil'. Ik maak geen onderscheid tussen rassen'
  (Zie noot 138* Gruyter, C., de en Olgun, A. (2002). Wij zijn meer Belg dan de Vlaams-Blokkers, NRC 23 november 2002.).

  Voor Jahjah is Malcolm X dus een voorbeeld. Malcolm X werd door aanhangers van de Nation of Islam doodgeschoten. Van een andere hiervoor genoemde leider van de Nation of Islam Farrakan is hij minder een bewonderaar, omdat die de blanken als duivels ziet.


  ***

  Go to previous Epage ... Go to next Epage
 • Go to Inhoudsopgave: Moord op de vrijheid van het oervolk

 • WEBpublication BOOK WART0222 / EPAGE 92 of 103


  Home Podium Politiek Religie Hindoeisme Islam Suriname India Liefde Jongeren
  Literair Poezie Zeepkist Gastenboek Links Disclaimer Contact

  Kritisch Podium Dewanand

  Literair
  Alle rechten voorbehouden; All rights reserved
  Offercode: WART0222
  Copyright @ Mr. drs. J.J. v.d. Gulik 2007