Home Podium Politiek Religie Hindoeisme Islam Suriname India Liefde Jongeren
Literair Poezie Zeepkist Gastenboek Links Disclaimer Contact

Kritisch Podium Dewanand

Zeepkist

1 Euro maaltijden, goedkoop warm eten

Offeraar    Dewanand
Offercode   wfor1280
Offerdatum   10 december 2009

Wij leven nu in een tijd vol economische problemen en vele mensen kampen met grote geldzorgen. De prijzen van voedsel zijn sterk gestegen en iedereen krijgt er problemen door aan het eind van de maand als het geld op is. Uit solidariteit met alle armen in Nederland en in Derde Wereld landen publiceer ik nu mijn persoonlijke 1 euro warme maaltijden, die ik nu moet nuttigen, om geld te besparen en voor al mijn schulden. Ik hoop dat iedereen deze informatie kan gebruiken.

Let wel, deze 1 euro maaltijden moet je niet de hele maand nuttigen. Wissel af en toe af met een maaltijd van 2 of 3 euro, voor wat variatie en een andere smaak. Ik zou ook adviseren om elke dag vitamine tabletten te slikken en om voldoende vers fruit te eten. Een van de allerbeste voedingssupplementen met alle vitaminen is bijen stuifmeel (bee pollen). Uit onderzoek blijkt nu dat bijen stuifmeel de vorming van tumoren vertraagd in het lichaam. Dit product is verkrijgbaar in vele natuurwinkels. Investeer in je gezondheid en blijf vitaal.

Te veel eten is juist ongezond

Uit onderzoek met muizen bleek dat te veel eten juist leidt tot minder energie, overgewicht en zelfs je leven verkort. Muizen die te weinig voedsel kregen bleken juist actiever te zijn en leefden zelfs langer. Hierom is het heel onverstandig om te veel te eten. Het is juist heilzaam om enkele dagen per week honger te lijden en heel weinig te eten, want dan krijgt je spijsverteringssysteem rust en kom je in balans. Eet wel zo gezond mogelijk, niet te vet en veel verse groenten.

De warme maaltijden die hieronder beschreven zijn heb ik zelf bedacht. De prijzen zijn gebaseerd op Lidl tarieven. Maar andere supermarkten hebben vaak ook goedkope aanbiedingen, dus kijk regelmatig overal rond. Ik heb korte tips gegeven om elke maaltijd wat lekkerder en gezonder te maken. Varieer naar hartelust en gebruik niet teveel zout en peper. De peper die ik gebruik is de hete Adjoema of madam jenet uit Suriname, maar je zou ook de spaanse pepers kunnen gebruiken, als je het niet te pittig wilt maken. Of gewone witte peper en paprikapoeder.

De maaltijdenlijst is willekeurig samengesteld en genummerd.

Mijn warme maaltijdenlijst van maximaal 1 euro


Warme broodmaaltijden van 1 euro

1. 4 sneetjes bruin of volkoren brood zonder boter met twee gebakken eieren.
Bereidingswijze eieren: twee teentjes knoflook snijden, beetje zout, peper en flink klutsen. Daarna lichtbruin bakken in pan met beetje olie.

2. 4 sneetjes brood met blikje olie sardien.
Bereiding olie sardien: twee teentjes knoflook snijden, beetje zout, peper, klein beetje tafel azijn erin doen en flink omroeren. Blikjes olie sardien hoef je niet te koken en zijn goedkoop verkrijgbaar bij de Aldi.

3. Tosti met kaas, 4 sneetjes brood, warm eten.

4. Brood met gebakken diepvries vissticks. Zonder boter. Doe er wat tomaten ketchup op voor de smaak en vitaminen.


Rijst maaltijden voor 1 euro

Tip rijst bereiding. Gebruik gewoon verse Surinaamse rijst welke verkocht wordt in zakken van 4,5 kg. Beste is een rice cooker te kopen om deze verse rijst lekker klaar te maken. Kant en klare snelkook rijst is te duur voor deze 1 euro maaltijden van mij. Gekookte rijst kan je enkele dagen bewaren in de ijskast.

Verse witte rijst bereiding op gaskooktoestel.
Gebruik een stalen kookpot met deksel waar een stoomafvoer gaatje in zit. Er zijn vele soorten beschikbaar bij Blokker. Doe de rijst in de pan, even wassen met koud water. Dan water toevoegen in gelijke delen rijst. Op hoog vuur zetten, aan kook brengen en wachten tot het water bijna weg is, tot het kooknat eruit ziet. Omroeren en dan deksel op pan zetten, vuur laagste stand en ongeveer 15 minuten laten droogkoken. Beste is de kleinste pit te gebruiken. Gebruik eventueel een warmkookplaat om de rijst droog te koken.

1. Rijst met 2 gebakken eieren. Bereiding eieren zelfde als bij maaltijd 1 bij brood.

2. Gebakken rijst met mixgroenten en spekreepjes.
Benodigd, drie kopjes gekookte rijst, magere spekreepjes, pakje gesneden mixgroenten uit Lidl, 4 teentjes knoflook, 1 ui, 2 maggi blokjes, en eventueel black soy.
Bereiding
Kook de rijst, en zet het een dag in de ijskast. Rijst losmaken met vork.
Uien en knoflook aanbakken in pan met wat olie, spekreepjes toevoegen en even meebakken, maggi blokjes toevoegen, peper toevoegen, mixgroenten toevoegen en flink bakken tot het bijna gaar is (ruim drie minuten), dan alle rijst toevoegen (gelijk de black soy toevoegen, een klein beetje maar) en alles flink samen bakken en omscheppen, gedurende drie minuten.
Warm serveren, evt. met tomaat, komkommer of sla.
Hier haal je makkelijk drie maaltijden uit van elk 1 euro.

Variatie tips
Gebruik 1 blikje mais ipv gesneden groenten.
Gebruik 1 gesneden paksoi ipv gesneden groenten.


3. Rijst met 1 blikje tomaten sardien.
Bereiding sardien met 3 teentjes knoflook, halve gesneden ui en peper.
Frituur de uien en knoflook samen in pan met beetje olie, dan sardien toevoegen, met heel klein beetje water, pepers toevoegen, twee minuten bakken en warm serveren op de rijst.
Verse witte gekookte rijst met tomaten sardien is een eerste hulp maaltijd voor arme mensen in Suriname. Is heel lekker als je uitgehongerd bent.

4. Rijst met 1 blikje zalm of tonijn.
Bereiding blikje zalm.
Blikje zalm eerst laten uitlekken.
Bak 2 teentjes gesneden knoflook in wat olie, doe de zalm erin, met de peper en wat zout. Dan drie minuten omroeren en bakken op hoog vuur. Let op dat de zalm niet aanbrandt. Warm serveren, met komkommer of tomaat.

5. Rijst met 1 blikje bruine bonen.
Bereiding bruine bonen, met gesneden selderij, 1 gesneden ui, drie teentjes knoflook, verse peper, 2 maggi blokjes. Eventueel long tai erbij doen, als smaakversterker.
Frituur de ui en de knoflook samen in diepe pan met wat olie, doe dan de maggi blokjes erin en los het op, dan hele blik bruine bonen erin doen met al het vocht, klein beetje water erin, peper bij doen, de selderij erin doen en 1 minuut laten doorkoken op hoog vuur.
Ruim voldoende voor twee warme maaltijden.

Aardappel maaltijden voor 1 euro

1. 2 aardappelen, 2 frikandellen, 1 klein blikje doperwten met worteltjes, 1 maggi blokje.
Aardappelen schillen en koken. Frikandellen bakken in olie. Kort koken blikje doperwten met het maggi blokje. Zodanig plannen dat alles gelijktijdig gaar is en heet opdienen. Lekker en gezond.

2. 2 aardappelen, ruim 10 spruitjes, 2 frikandellen of diepvries koolvis.
Koolvis: bestrooien met zout en peper en in tien minuten bakken in pan met olie op niet te hoog vuur.
Spruitjes: schoonmaken, in pan met gesloten deksel zetten, met klein beetje water, peper, 1 maggi blokje en 1 teentje fijn gesneden knoflook, is op laag vuur in tien minuten heerlijk gaar.

3. Zelfde als 2, maar dan met verse sperziebonen.
Portie Sperziebonen: wassen, schoonmaken, in niet al te kleine stukken snijden, dan samen in pot met deksel koken met 1 teentje knoflook, peper en 1 maggi blokje in 8 minuten gaar, op niet te hoog vuur.

4. Zelfde als 2 maar dan met witlof.
Witlof: vier minuten laten koken in kokend water. Dan uitlekken en in stukken snijden.

4. Zelfde als voorgaande maar dan met rookworst.
Rookworst bereiden volgens voorschriften, halve per maaltijd, maximaal 1 dag bewaren in koelkast.

Macaroni maaltijden voor 1 euro

1. Twee kopjes macaroni, 4 fijngesneden worteltjes, 1 pak spekreepjes, 1 ui, 3 teentjes knoflook, en geraspte kaas.
Macaroni bereiden volgens voorschrift pak, met wat zout in het water. Laten uitlekken in vergiet.
Ui en knoflook bakken in wat olie, spekreepjes toevoegen kort bakken, dan worteltjes toevoegen drie minuten bakken hoog vuur, macaroni toevoegen met wat black soy en flink omscheppen op hoog vuur. Heet opdienen met de kaas eroverheen gestrooid. Heel voedzaam, gebruik wel een goede bakpan met een goede bodem anders brand het snel aan.

2. Zelfde als voorgaande, maar met 1 pak gesneden bami groenten. Doe er eventueel wat selderij bij.

Help mij deze 1 euro maaltijden lijst uit te breiden
Heb je eigen recepten van 1 euro per maaltijd, mail mij dan snel je hele recept en het wordt toegevoegd aan deze lijst. Ik voeg binnenkort een menu lijst toe voor maaltijden van minder dan twee euro. Mail mij je eigen recepten met berekeningen.

Gezondheidstips voor Hindoestanen

De Hindoestanen uit Suriname stammen af van lagere kaste en straatarme agrariers uit India en hebben duizenden jaren in bittere armoede geleefd. Hierom mogen Hindoestanen niet teveel eten, niet teveel vet en koolhydraten nuttigen en flink matigen. Het hindoestaanse lichaam blijft gezonder door het enkele dagen per week honger te laten lijden. Een dergelijk dieet voorkomt overgewicht, welvaartsziekten en diabetes bij Hindoestanen. Eet dus matig en bespaar veel geld. Ook kan het Hindoestaanse lichaam niet tegen te veel vlees en vis. Dus eet deze ook matig en eet veel bonen en erwten (daal, oerdie). Uiteraard zijn verse groenten het allerbeste. Ik zou Hindoestanen ook willen adviseren om geen aardappelen te gebruiken als toespijs bij roti of rijst. Ook het invriezen van gekookt voedsel is heel ongezond en kost te veel energie. Dit is iets wat Hindoestanen vaak doen.

Gezond leven en eten doe je zelf.

Eet goedkoop, smakelijk en gezond

Dewanand
waldo@ziggo.nl


Disclaimer Dewanand
Deze tekst met offercode wfor1280 is een zuiver offer van kennis aan Altecrea en is ongenaakbaar, waardoor er geen rechten of verplichtingen aan ontleend kunnen worden, omdat het nu hetzelfde is als prasad en heilig is.

***

Zie ook:
 • 1 euro maaltijden uit Spanje

 • Home Podium Politiek Religie Hindoeisme Islam Suriname India Liefde Jongeren
  Literair Poezie Zeepkist Gastenboek Links Disclaimer Contact

  Kritisch Podium Dewanand

  Zeepkist
  Alle rechten voorbehouden; All rights reserved