Home Podium Politiek Religie Hindoeisme Islam Suriname India Liefde Jongeren
Literair Poezie Zeepkist Gastenboek Links Disclaimer Contact

Kritisch Podium Dewanand

Public letters

t.a.v. Mevr. Drs. S.S. Sitalsingh: verzoek om medewerking i.v.m. anti-Hindoestaans artikel in Elsevier van 4-10-1997

Offeraar    Dewanand
Offercode   waction0024
Offerdatum   dinsdag 7 oktober 1997

Go to previous Epage ... Go to next Epage
 • Go to Inhoud Openbare brieven rubriek

 • waction0024.doc / 19971007 / t.a.v. Mevr. Drs. S.S. Sitalsingh: verzoek om medewerking i.v.m. anti-Hindoestaans artikel in Elsevier van 4-10-1997 / Source = L271 / 716W

  Aan: Elsevier
  t.n.v., (a.u.b. persoonlijk)
  Mevr. Drs. S.S. Sitalsingh

  Postbus 152
  1000 AD Amsterdam
  Nederland


  Onderwerp: verzoek om uw medewerking en steun n.a.v. anti-Hindoestaans artikel in elsevier van 4-10-1997

  Kenmerk: L271 / Mevr. drs. S.S. Sitalsingh, medewerker elsevier, verzoek om medewerking en steun n.a.v. anti-Hindoestaans artikel in nummer 4-10-1997 / 071097


  Delft, dinsdag 7 oktober 1997


  Geachte Mevrouw,

  Deze brief schrijf ik u omdat het blad waar u voor werkt niet goed bezig is momenteel. In de Elsevier van d.d. 4-10-1997 is een artikel verschenen dat alsvolgt getiteld is: "Genante vertoning rond Surinaams-Hindoestaanse rijsthandel".

  In het artikel wordt gesteld dat de Hindoestaanse rijsthandelaren profiteren van de wettelijke regelingen m.b.t. handel vanuit aangesloten koloniale lidstaten van de EEG. Deze stellingname is nergens op gegrond en doet zeer discriminerend, alsook zeer racistisch aan.

  Het is voor mij en vele andere Hindoestanen ontoelaatbaar dat elsevier zulke anti-Hindoestaanse artikelen publiceert en zelfs de genoemde doelgroep probeert te stigmatiseren. Daarom mogen zij felle en harde tegenmaatregelen verwachten vanuit de Hindoestaanse bevolking van de Hele Wereld. Wij tolereren geen discriminatie en onderdrukking meer. In Suriname, Guyana, Fiji-eilanden, en vele andere landen worden Hindoestanen op een barbaarse wijze gediscrimineerd en zelfs systematisch uitgemoord en er is niemand die er iets aan doet. Daarom moeten wij het nu zelf regelen. Dat is mijn mening.

  De genoemde Hindoestanen in het artikel zijn eerlijke en hardwerkende mensen en worden door velen zeer gerespecteerd. Zij hebben op legale wijze gebruik gemaakt van de Europese regelgeving t.a.v. de export vanuit de Antillen en er zijn vele andere zakenlui van niet-Hindoestaanse afkomst die ook van deze regelgeving gebruik maken en die dus ook veel geld eraan verdienen. Mede daarom begrijp ik niet goed waarom Elsevier juist de Hindoestaanse zakenlieden zwart probeert te maken en duidelijk probeert af te schilderen als profiteurs. In het genoemde artikel wordt ook geprobeerd om hun af te schilderen als criminelen m.b.t. de Hakkelaar zaak. Het is gewoon belachelijk wat er gepubliceerd is over enkele Hindoestaanse zakenlieden. En ik vind het echt onbeschaamd en behoorlijk discriminerend.

  Momenteel bestuderen juristen de mogelijkheid om een schadeclaim van 3 miljoen in te dienen tegen elsevier, wegens smaad en laster.

  Ik had altijd gedacht dat elsevier een respectabele en objectieve visie had, maar nu is dat duidelijk dus niet zo. Daarom zal ik nooit meer een elsevier kopen of mij op abonneren.

  Ik heb al een brief naar elsevier geschreven en daarin verzocht om een rectificatie in het eerstvolgende nummer, waarin duidelijk wordt gemaakt dat het niet de bedoeling was om de HINDOESTANEN te stigmatiseren of zwart te maken. De hele Hindoestaanse gemeenschap in Nederland zal op de hoogte worden gebracht van dit anti-Hindoestaanse artikel in elsevier. Ik heb er geen bezwaar tegen dat er kritische stukken verschijnen, maar dan moet de afkomst van de betrokken niet expliciet vermeld worden, want dan is dat gewoon racisme, op een wijze die zelfs de CP'86 partij niet zou aandurven.

  U werkt momenteel voor Elsevier. Ik neem aan dat u van Hindoestaanse afkomst bent en geen anti-Hindoestaanse sympathieen heeft. Daarvan uitgaand verzoek ik u om mij te steunen en de redactie van Elsevier op het matje te roepen. Het lijkt mij niet gezond voor u om als Hindoestaan voor een anti-Hindoestaans blad te werken en u zou echt moeten overwegen of het niet beter is om ontslag te nemen en voor een echt blad van niveau te gaan werken. Uw artikelen vind ik wel boeiend en van zeer hoge kwaliteit. Ik probeer uw artikelen altijd als eerste te lezen, (......)

  Bij voorbaat dank ik u voor uw eventuele medewerking,

  Met vriendelijke groeten,


  Dewanand
  Delft
  Nederland

  PS
  Ik wilde u eigenlijk al veel eerder een brief schrijven, n.a.v. uw excellente artikelen, maar dat heb ik helaas steeds uitgesteld. Het is mijn bedoeling om een Hindoestaanse beleggingsvereniging op te richten in de toekomst en ik wilde u vragen hoe u daar over denkt. Momenteel worden talentvolle Hindoestanen zwaar gediscrimineerd door de bestaande Nederlandse beleggingsvereningingen en daar wil ik iets aan doen. De barbaarse en onmenselijke discriminatie heb ik ook zelf ondervonden.

  ***

  Go to previous Epage ... Go to next Epage
 • Go to Inhoud Openbare brieven rubriek

 • Home Podium Politiek Religie Hindoeisme Islam Suriname India Liefde Jongeren
  Literair Poezie Zeepkist Gastenboek Links Disclaimer Contact

  Kritisch Podium Dewanand

  Public letters
  Alle rechten voorbehouden; All rights reserved