Home Podium Politiek Religie Hindoeisme Islam Suriname India Liefde Jongeren
Literair Poezie Zeepkist Gastenboek Links Disclaimer Contact

Kritisch Podium Dewanand

Zeepkist

Hindoelander recepten, lekkere hindoestaans/ hollandse keuken

Offeraar       Dewanand
Offercode      wfor1294
Offerdatum     17 februari 2012


Om eens te onderzoeken hoe het leven van Hollanders verbeterd kan worden, dacht ik van, laat mij beginnen bij hun smaak en voeding. In deze tekst zal eerst de filosofie van de Hindoelander recepten worden uitgelegd, waarna ik enkele recepten zal opschrijven. Ook zal ik uitleggen wat dit nieuwe kookconcept betekent en hoe het kan worden uitgebreid met andere recepten voor de Hindoelander keuken. Ik hoop dat er mensen zijn die mee willen werken aan de verdere ontwikkeling van deze Hindoelander en nodig hen uit om mij te mailen, als zij willen meedoen. Uiteindelijk hoop ik ooit een Hindoelander kookboek te kunnen samenstellen en te publiceren, om zo een bijdrage te leveren aan het verhogen van het welzijn en genot van Hollanders. Als migrant van Hindoestaanse afkomst en rasechte Hindoelander vind ik het belangrijk om Nederland echt te verrijken met iets uit mijn eigen cultuur en geloof en hierom ontwikkel ik nu de filosofie van de Hindoelander kook recepten. Om te begrijpen wat een Hindoelander is en hoe hsij gelooft, denkt en leeft is het misschien nuttig om mijn publicaties hierover te bestuderen. Beste is gewoon googlen en zo alle teksten van mijn hand te vinden.


Filosofie Hindoelander kook recepten

In de hele natuur is het heel normaal dat elk dier, vis of plant datgene eet wat de aarde hem biedt, waarop hsij leeft. Zo leven dieren. In de natuur wordt er nooit voedsel uit verre streken geimporteerd, want dit is onnatuurlijk. Elk wezen dat alleen voedsel eet van de aarde waarop hsij leeft, zal automatisch een sterke verbondenheid ontwikkelen met zijn natuurlijk leefgebied en in harmonie ermee leren leven. Dit is de fundamentele basis filosofie van de Hindoelander kook recepten, deels of geheel. Om een band te voelen met het Nederlandse grondgebied en de Hollandse aarde waarop je woont, moet je dus ook elke dag eten wat deze aarde je biedt en wat het voortbrengt, in elk seizoen. Dit versterkt deze band met Nederland en het houdt je altijd gezonder dan het eten van geimporteerd voedsel uit verre streken. Uiteraard is het in ons tijdperk onmogelijk om voor honderd procent te eten wat de Nederlandse aarde en wateren je bieden. De supermarkten bieden immers een groot assortiment van geimporteerd voedsel en de Nederlander heeft geen keus meer en moet zich hieraan aanpassen. Hierom is het ook toegestaan dat slechts een deel van je voedsel afkomstig is uit de Nederlandse aarde en wateren. Het principe hierbij is vooral dat je datgene eet wat gegroeid is in of gevoerd is door de Nederlandse aarde en wateren, ongeacht of het van oudsher al op dit grondgebied aanwezig was.

Een ander principe bij de Hindoelander kookrecepten is dat het een element bevat uit de traditionele Hindoestaanse keuken, dus een ingredient, een bereidingswijze of smaak. Hierbij is het uiteraard heel moeilijk om exact te zeggen van dat het element echt honderd procent Hindoestaans is, omdat de tradities al heel oud zijn en deels afkomstig zijn van hun voorouders uit India die naar Suriname migreerden om te werken op plantages als loonslaven (kantrakis, kontraktarbeiders uit India, gedurende de periode van 1873 tot omstreeks 1930). De Hindoestaanse keuken in Suriname is sterk beinvloed door de kooktradities van de andere rassen en volkeren in dat land, dus het is bijna onmogelijk om te beweren dat iets honderd procent Hindoestaans is. Er moet dan gekeken worden naar de alledaagse kook en eetgewoonten van Hindoestanen die reeds decennia lang in Nederland wonen, en of zij specifieke dingen anders doen dan de gewone blanke Hollanders, die echt anders koken en eten. Hierom is het bij de ontwikkeling van de Hindoelander keuken recepten heel belangrijk om vooral de Hindoestaanse vrouwen te interviewen die hier al heel lang wonen en die eventueel een (seks)relatie hebben met een blanke Hollandse man. Hier heb ik al diverse voorbeelden van gevonden en nader onderzoek is noodzakelijk.


De klassieke oudhollandse keuken sinds de oudheid

De eetgewoonten van Hollanders uit de oudheid zijn reeds onderzocht en tot nu zijn er restanten hiervan te vinden in onze huidige tijd. Produkten zoals winterpeen, knolraap, lenteui, witlof, zuurkool en boerenkool zijn volgens mij typische dingen uit de oudheid, of voor de tijd van Columbus (1492). Hier ben ik niet zeker van en ik zal dit moeten onderzoeken, als ik eenmaal start met het schrijven van het boek over de Hindoelander kook recepten.


Een voorbeeld van een typisch Hindoelander recept:

1. Sperziebonen in kip massala met wat peper.
Ingredienten:
400 gram Hollandse sperziebonen
Twee Hollandse kippenbouten
1 Madam chenet peper of adjoema
Drie Hollandse tomaten
Zout, een ui, en vijf teentjes knoflook, wat olie, een volle lepel massala.
Rijst

Bereidingswijze
Snij de kippenbouten in kleine stukken of fileer de botten. Versnipper de ui en knoflook. Maak de sperziebonen schoon en snij ze in twee stukken. Zet dan een grote braadpan op het vuur en doe er wat olie in. Zet het vuur hoog en doe de ui erin, even laten bakken en dan de knoflook ook erin doen. Laat alles een beetje lichtbruin bakken en doe dan de massala en zout in de pan. Dit omscheppen en even bakken, dan direct de kippenbouten met botten erin doen en flink omscheppen. Doe dan ook de gesneden pepers erin, zonder de pitten. Laat het vlees zo twee minuten doorbakken op een hoog vuur tot het licht gaart. Dan doe je een glas water in de pan en de deksel erop als het kookt. Het vuur zet je lager en dit laat je dan 20 minuten sudderen, wel af en toe omscheppen. Daarna doe je de sperziebonen met de tomaat in de pan en schep je alles flink om, tot het kookt. De deksel op de pan doen en vuur wat lager zetten en dit tien minuten laten sudderen tot de sperziebonen bijtgaar zijn.
Opdienen met rijst, heel lekker en goede maaltijd. Eet ook het kraakbeen en het merg in de kippenbotjes door deze door te bijten en fijn te kauwen, is heel gezond.

Ik zal spoedig nog meer typische Hindoelander recepten hier toevoegen.

Home Podium Politiek Religie Hindoeisme Islam Suriname India Liefde Jongeren
Literair Poezie Zeepkist Gastenboek Links Disclaimer Contact

Kritisch Podium Dewanand

Zeepkist
Alle rechten voorbehouden; All rights reserved