Home Podium Politiek Religie Hindoeisme Islam Suriname India Liefde Jongeren
Literair Poezie Zeepkist Gastenboek Links Disclaimer Contact

Kritisch Podium Dewanand

Islam

Seksuele noodzaak vrouwenbesnijdenis

Offeraar    Dewanand
Offercode   wfor1038
Offerdatum   woensdag 11 februari 2004 

Er is momenteel een maatschappelijk debat ontstaan over vrouwenbesnijdenis en hierom lijkt het mij zinvol om er ook iets over te schrijven. In principe ben ik geen voorstander van deze vorm van besnijden, want de praktische uitvoering ervan kan tot ernstige genitale verminking leiden, welke levenslang duurt. Ook ten aanzien van de besnijdenis (verwijderen van de voorhuid van de penis) van jongens en mannen ben ik van mening dat het geen noodzakelijke ingreep is, want elk stukje van elk orgaan van het menselijk lichaam heeft hoe dan ook een functie en verwijdering ervan kan leiden tot ernstige fysische disfuncties en ziekelijke (psychische) aandoeningen.

Er zijn verschillende manieren om een vrouw te besnijden. Hieronder volgt een opsomming.

 1. Gehele of gedeeltelijke verwijdering van de grote labia of grote schaamlippen, welke uitwendig zichtbaar zijn.

 2. Gehele of gedeeltelijke verwijdering van de kleine labia of kleine schaamlippen, welke te zien zijn als de grote schaamlippen opzij geschoven worden.

 3. Gehele of gedeeltelijke verwijdering van de clitoris, wat clitoridectomie genoemd wordt in medische vaktermen.

 4. Gehele verwijdering van de hele vagina, waarbij de plasfunctie via een buis behouden blijft. Na deze ingreep kan een vrouw geen geslachtsgemeenschap meer hebben met een man, maar zij hoeft in principe niet onvruchtbaar te zijn, want door kunstmatige (operatieve) inseminatie kan zij alsnog zwanger worden, als de eierstokken en baarmoeder nog functioneel zijn. Na verwijdering van de hele vagina is het echter onmogelijk om nog te menstrueren, mits er een kunstmatige afvoerkanaal wordt gemaakt voor het menstruatiebloed.
De eerste drie vormen van vrouwenbesnijdenis worden al duizenden jaren lang gepraktiseerd door Afrikaanse stammen. De oorzaak hiervan is genetisch, want bij negro´de vrouwen kunnen de grote schaamlippen behoorlijk toenemen in omvang, wat niet bevorderlijk is voor goed seksueel contact. Als een vrouw te grote schaamlippen heeft, dan kan de man niet diep genoeg penetreren in haar vagina en daardoor is de kans op bevruchting, na een zaadlozing kleiner. Reeds vele duizenden jaren geleden hadden Afrikaanse geleerden dit ontdekt en besloten om de schaamlippen weg te snijden, bij de negro´de vrouwen in het oude Afrika.

Na de islamisering van vele negervolkeren uit Afrika werd de rol van de vrouwen gedegradeerd tot trouwen, baren en (moslim)kinderen verzorgen en opvoeden. De Arabische mannen die destijds negervrouwen uitkozen om mee te trouwen, ontdekten al spoedig dat deze vrouwen over heel grote schaamlippen beschikten en besloten om het oude Afrikaanse culturele gebruik te behouden. Een negervrouw zonder schaamlippen werd een geliefd seks- en huwelijksobject voor de Arabische mannen, die grote delen van Afrika hadden veroverd en agressief en gewelddadig bezig waren om alles te islamiseren. Juist hierdoor kreeg de besneden negervrouw een hogere status in deze jonge islamitische samenlevingen en er volgde een lange periode van rasvermenging en islamisering.

Het verwijderen van de clitoris werd vroeger uitgevoerd om de seksuele driften van negro´de tienermeisjes te verminderen, danwel deze totaal te elimineren, zodat zij zich geestelijk verder konden ontwikkelen en zich geheel konden wijden aan het baren en opvoeden van moslimkinderen. Dit gebruik in Afrika ontstond kort na de islamisering van grote delen van de bevolking, want de Arabische mannen wilden geen nymfomanen in bed en eisten absolute gehoorzaamheid en onderdanigheid van een (neger)vrouw. Deze vorm van vrouwenbesnijdenis werd langzamerhand gecultiveerd na enkele eeuwen islamisering, en de besneden negervrouwen waren zeer geliefd bij de Arabische mannen, die het prettiger vonden, want dan kon er dieper gepenetreerd worden. Doordat bovendien de besneden penis ongevoeliger wordt, door het ontstaan van een keratinelaag op de eikel, was het noodzakelijk dat de vagina droog bleef bij de penetratie, want dan voelde de man door de ruwheid van de schede veel meer genot. Penetreren in een droge vagina is voor besneden mannen namelijk veel plezieriger en leidt sneller tot een seksueel hoogtepunt. Het is dan wel noodzakelijk dat de vrouw niets voelt en dat haar vagina droog blijft, en juist hierom is het noodzakelijk dat de clitoris verwijderd moet worden.

Momenteel is vrouwenbesnijdenis vooral een gebruik onder islamitische negervrouwen uit SomaliŰ. In theorie kan het verwijderen van te grote labia gezien worden als een ingreep die leidt tot meer seksueel genot en een verhoogde vruchtbaarheid. Verwijdering van de labia hoeft niet te leiden tot frigiditeit, want de clitoris is nog functioneel. Als echter de volledige clitoridectomie toegepast wordt bij de besnijdenis, dan is het meisje of de vrouw daarna wel blijvend frigide en dan zijn haar eigen seksuele lusten en begeerten geheel vernietigd. Hierom kan gesteld worden dat slechts de clitoridectomie verboden moet worden, want dit is hoe dan ook een blijvende verminking van het seksuele orgaan van de vrouw.

Het verwijderen van te grote schaamlippen bij negro´de vrouwen hoeft echter niet beschouwd te worden als een verminking van het seksuele orgaan en het seksueel functioneren, want juist hierdoor kan zo'n vrouw meer genot ondervinden van een diepere penetratie. Het verschil met de clitoridectomie is nu dus duidelijk uitgelegd.

Besnijden op grond van een religieuze doctrine is een beladen thema, want in principe mag er altijd een beroep gedaan worden op de vrijheid van godsdienst, zoals gesteld is in artikel 1 van de grondwet. Als het besnijden echter leidt tot psychisch of lichamelijk lijden en dit wetenschappelijk aangetoond is, dan mag de wetgever wel stellen dat de grenzen van de strafwetten overschreden zijn en dan is een verbod wel verantwoord. Het is dan de taak van de beŰdigde medici om te beoordelen of het verwijderen van de labia en de clitoris noodzakelijk zijn om de (neger)vrouw beter te laten functioneren in de slaapkamer. Hierover kan nog stevig over gediscussieerd worden, want bij elke vrouw werkt seks en liefde immers een beetje anders.


Home Podium Politiek Religie Hindoeisme Islam Suriname India Liefde Jongeren
Literair Poezie Zeepkist Gastenboek Links Disclaimer Contact

Kritisch Podium Dewanand

Islam
Alle rechten voorbehouden; All rights reserved